Ha olasz étel, akkor mindenkinek elsőre a pizza, különféle paradicsomos pasta vagy lasagne jut eszébe. Viszont kevesen tudják hogy a paradicsomos húsgombóc természetesen pastaval is egy nagyon közkedvelt és híres olasz étel. Természetes elkészítéséhez is paradicsom szósz szükséges, fűszeres fasírt golyó, és pasta al dente módra.
Elkészítési módját pedig volt szerencsém egy számomra nagyon kedves igazi olasz Hölgytől eltanulni.
A jó szósz titka, hogy maga a szósz fűszerezését már a vöröshagyma üvegesre pirításakor elkezdem, amikor is bazsalikomot, kakukkfüvet és oregánót hintek a sercegő vöröshagyma kockákra. Amikor már üveges a hagyma, és jól átitta a fűszereket is a hagymás olaj, ráöntöm a paradicsomlevet, és kis hőfokon, szépen lassan sűrűre főzöm.
Mindeközben fél kg marhadarálthúst is befűszerezem sóval, borssal, majorannával. Összekeverem egy egész tojással, maroknyi prézlivel, hogy jól formálható kis gombócokat tudjak belőle formázni, amiket pedig sütőpapírra helyezek, és lassan, hogy teljesen átsüljön a közepe is sütőben megsütöm. A végén a gombócokat a paradicsomszószba forgatom, hogy ott is jól összeérjenek az ízek, és átvegyék a húsgombócok is a paradicsom ízét, majd bármely tésztával együtt tálalom. Ehhez ez ételhez én mindig fusilit választok.