Egyszerűen...

PommFood

PommFood

Házi kürtőskalács

Kürtőskalács, otthon, sütőben! Igen, valóban lehetséges...

2017. szeptember 25. - PommFood

Kürtőskalács....Nincs olyan bornap, pálinkanap, gesztenye-vagy sütőtök fesztivál ahol ne ennék egy, vagy na jó, több kürtőskalácsot. Igazából nem is tudom, hogy van-e ennél finomabb magyar édesség :) Viszont elhatároztam magamban, hogy bár az ősz az a hónap, amikor rengeteg kürőskalácshoz jutnék fesztiválok lévén, mégis úgy gondoltam, hogy megpróbálom magam elkészíteni, otthon, sütőben.  Egy nagyon esős szombat délután éppen ideális is, mert a finom édes kürtöskalács illattal egyből valamilyen kis őszi fesztivál hangulatot hozol a lakásodba.. :) És ami a legjobb hír, hogy magát  a tésztáját igazán egyszerű elkészíteni.

Kb. Fél kiló lisztetbe tegyél 5dkg sütőmargarint, egy egész tojást, 3 evőkanál kristálycukrot illetve kb. 1 teáskanál sót. Mindemellé 3 dl langyos tejbe morzsolj kb. 2 dkg élesztőt, keverd csómómentesre, és öntsd a lisztes masszához, majd jól kezd el összedolgozni. Jól bugyoláld be, és meleg helyen pihentesd 1 órát, míg a tészta duplájára nem kel.

Eközben 4 sörös dobozt vonj be alufóliával, és kend be olvasztott margarinnal.

Miután a tészta jól megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki 3-4 cm vastagra. Ez fontos, ugyanis kipróbáltam vékonyabbra nyújtva, és nyílván nem lett olyan puha a tésztája. Így a 4 cm kb tartsd be! :) Szeld fel úgy 2 cm széles csíkokra, de ez is ízlés kérdése, lehet keskenyebbre vagy épp kicsit vastagabra oszatni a tésztát és tekerd fel a sörösdobozokra. A feltekert tésztát olvasztott vajjal ugyancsak kend be, és ízesítsd amivel szereted a kalácsot. Én most csak vaníliás cukor és kristálycukor egyvelegébe forgattam, nekem ez a kedvencem. Bár a diós vagy fahéjas változatot sem vetem meg :)

Sütőpapírral bélelt tepsibe állítsd bele a dobozkat, és néha forgass rajtuk, hogy minden oldaluk szépen megpiruljon.

Ha elkezd lecsúszni az olvasztott vaj miatt a dobozról se keseredj el, velem is megesett. Akkor csak fektesd el őket. Ne aggódj így is megmarad nagyjábol a kürtőskalács forma :)

Nem azt mondom, hogy ugyanolyan,mint egy fahengeren lévő, faszén felett megsütött változat, mert hazudnék, de ahhoz képest hogy ez mind nincs meg a konyhádban, is egész egyszerűen isteni lesz! :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pommfood.blog.hu/api/trackback/id/tr6212875486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása